Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα. Σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλλει από μερικές δεκάδες μέλη, που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες, έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση, που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη.

Τα μυρμήγκια ευημερούν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα. Η επιτυχία τους αυτή έχει αποδοθεί στην κοινωνική τους οργάνωση και την ικανότητά τους να τροποποιούν το οικοσύστημα, να αξιοποιούν πόρους και να αμύνονται.

Υπάρχουν δύο κύρια είδη, το Μαύρο ή Μυρμήγκι του κήπου (Lasius niger) και το Μυρμήγκι του Φαραώ (Monomorium pharaonis). Και τα δύο προκαλούν προβλήματα, καθώς διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση τροφής. Τα Μυρμήγκια του Φαραώ αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία, επειδή τρέφονται συχνά σε ανθυγιεινές περιοχές, όπως οι αποχετεύσεις και οι κάδοι απορριμμάτων και μπορούν εύκολα να μεταδώσουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η καταπολέμησή τους γίνεται με την εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού με το κατάλληλο εντομοκτόνο. O ψεκασμός γίνεται περιμετρικά, με εντομοκτόνα σκευάσματα που διαλύονται σε νερό και ψεκάζονται με κοινά ψεκαστικά μηχανήματα. Ενώ το νερό εξατμίζεται, η δραστική ουσία παραμένει στην ψεκασμένη επιφάνεια και καθώς το έντομο κινείται στη ψεκαζόμενη περιοχή, αυτή προσκολλάται στο σώμα, τα πόδια, τις κεραίες και τις τρίχες του, προκαλώντας το θάνατό του. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα σημεία διέλευσης των μυρμηγκιών, στις εισόδους των σπιτιών, σε υγρά και ζεστά σημεία, σε φρεάτια, σωληνώσεις ύδρευσης, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, κ.α. Για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση των μυρμηγκιών, γίνεται χρήση τροφοελκυστικού δολώματος σε μορφή gel. Τα μυρμήγκια έλκονται από το gel, το προσλαμβάνουν δια της κατάποσης και μέσω της τροφάλλαξης, το μεταδίδουν σε όλη τη φωλιά.