ΦΙΔΙΑ

 

Τα φίδια είναι ωφέλιμο είδος και παίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον. Ένα και μόνο φίδι υπολογίζεται ότι θα τραφεί με 1000 περίπου τρωκτικά στη διάρκεια της ζωής του.

Οποιοδήποτε φίδι αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου, προσπαθεί πανικόβλητο να ξεφύγει. Μόνο εάν το φίδι εγκλωβιστεί, θα προσπαθήσει να τρομάξει το θύτη του, στρέφοντας το κεφάλι του προς το μέρος του και βγάζοντας το χαρακτηριστικό συριγμό του. Το φίδι θα χρησιμοποιήσει την έσχατη άμυνα του δαγκώματος, μόνο όταν πατηθεί ή νιώσει το θύτη να πλησιάζει απειλητικά κοντά του. Η απόσταση ασφαλείας που πρέπει να κρατάμε είναι τουλάχιστον 2-3m. Στόχος μας δεν είναι η εξόντωση των φιδιών, αλλά η απώθησή τους.

Για το λόγο αυτό, γίνεται χρήση ειδικών απωθητικών σκευασμάτων, με τα οποία δημιουργούμε μια προστατευτική ζώνη περιμετρικά του χώρου που θέλουμε να προστατεύσουμε. Τα σκευάσματα αυτά είναι σε υγρή και κοκκώδη μορφή και εφαρμόζονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ειδικά στην κοκκώδη μορφή, το σκεύασμα μπορεί να αντέξει ως και έξι μήνες. Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.